Perfect Wabi sabi!

Perfect Wabi sabi!

In de afgelopen jaren heb ik best al wat haakwatertjes door zwommen. Het viel me al snel op dat ik vaak weinig voldoening overhield na de afwerking van een project. Zolang ik voor een ander haakte, was er geen probleem. Het genot en de blijdschap van de bestemmeling was voor mij voldoende. Was het echter een haakwerk voor mezelf, had ik er altijd wel iets (lees: veel) op aan te merken. Niet genoeg zus of zo, had ik maar meer,…

Perfectionisme

Perfectie is iets waar velen onder ons naar streven! In de Westerse wereld worden we al van kind af aan gecoacht op meer, maar vooral ook beter. Een dat wat zou kunnen zijn…als je nu net wat meer zus of iets langer zo, dan wordt het misschien perfect. Een haakwerk mag voor velen geen foutjes bevatten. We staren ons er blind op en ontnemen ons zelfs de voldoening van het productieproces. En dit terwijl het vaak de imperfecties zijn die het geheel maken. Denk maar aan de deukjes in je keukentafel. Daar aangebracht door een spelende zoon/dochter al die jaren geleden. Het is net dat wat de tafel “af” maakt. Te is natuurlijk altijd teveel. Een krasje of 2 op een meubelstuk is 1 zaak; een week aan sokken naast de wasmand is gewoon rommelig.

Wabi Sabi

De japanners hebben er zelfs een naam voor! Wabi sabi; de ontdekking van schoonheid in imperfectie; het aanvaarden van de cyclus van leven en dood (de vergankelijkheid).

Concreet betekent het 3 dingen;

  1. Niets is perfect.
  2. Niets is af.
  3. Niets is blijvend.

Merk je bij je volgende haakwerk dus weer dat irritante innerlijke stemmetje zeuren over “niet goed genoeg”, denk dan even aan de deukjes in die tafel en de waarde die je eraan hecht. Het is nl net dat wat de tafel waardevol en uniek maakt. Ze stralen iets uit, hebben betekenis.

Laten we dus niet streven naar perfectie en gaan voor wabi sabi. Laten we streven naar werkjes die meeleven en herinneringen mee vormen. Laat ons bijdragen aan schoonheid door het verstrijken van de tijd.

Weet dat het perfecte haakwerk net behaald werd door de imperfectie ervan. Weet dat het net die imperfecties zijn die je handwerk uniek maken en geniet van het leven dat je eraan schenkt!

Wolaholica

mama, dochter, vriendin, haakster, traag leven-expert, rommelmarkt-apassionata.

Geef een reactie