Meer wolbudget én beter voor het milieu, dat doe je zo!

Meer wolbudget én beter voor het milieu, dat doe je zo!

Velen onder ons denken dat shoppen bij budgetwinkels als Zeeman, Wibra of Action hun enige manier is om garen betaalbaar te houden. Spijtig genoeg beperk je zo je keuze in garen en de kwaliteit ervan. Laat staan dat je minder kans hebt op het ontdekken van andere types garen. Hier ontneem je jezelf een plezier dat echt niet moet. En dus wordt het tijd! Tijd om te delen hoe we beter kunnen zijn voor de wereld én hoe dit resulteert in meer wolbudget!

Transportkosten vs Verzendkosten

Ga je naar de winkel of bestel je online? Tegenwoordig dien je overal parking te betalen (min 3€80/uur) . Neem daar de prijzen van benzine bij (dit is dan nog geen rekening gehouden met de daling van de waarde van je auto en de kost van de verzekering) en je betaalt al snel meer aan transportkosten naar die winkel, dan verzendkosten bij een online bestelling. Shop dus online en spaar hier al wat centjes uit…Ben je een fietser, blijf dan zeker met je fiets naar de winkel gaan. Dit is te gezond om op te geven!

Ladies only

Volgende onderwerp kan de mannelijke hakers/breiers onder ons misschien wat ongemakkelijk maken. Mijn excuses daarvoor. Dames, gebruik jij nog maandverband, tampax en al die wegwerpproducten? Schakel dan over op de organicup. De organicup is een eenmalige aankoop waar je jaren mee verder kan. Geen afval, geen lekjes (100% gegarandeerd) of zorgen omtrent lekjes (zoals met tampax en dan uit noodzaak de combo tampon én verband toepassend) of een handtas vol extra’s. Zelf heb ik deze ook. Ondertussen heb ik, dankzij volgende optie, deze niet meer nodig, maar als ik ooit nog eens met de maandelijkse onpleziertjes moet omgaan, zal deze me veel plezier schenken. De gemiddelde kost van een organicup is 15-30 euro. Dit eenmalig…

Laten we even vergelijken met maandverband (zonder tamponkosten) …een pakje always = 4,39€ voor 32 stuks…Neem gedurende 5 dagen per maand, een gemiddelde van 3 per dag (als je ze de maximale tijdsperiode kan gebruiken zonder nood aan vervanging – al weten we allemaal dat dat niet kan) = 15 per maand. Dus met 1 pak doe je 2 maanden; of 6 pakken per jaar = 26,34€. Tel daar nog de kost van eventueel tampax-gebruik bij en dit bedrag wordt enkel groter!

Ben je echter iemand die, net als ik, die maandelijkse ongemakken liever ziet verdwijnen, kan je ook overschakelen naar de prikpil. Het is het goedkoopste voorbehoedsmiddel op de markt én ongeveer 70% van de gebruikers heeft ook haar regels niet meer. Ik ben 1 van die gelukkigen. Je betaalt hiervoor een 24€ / 3 maanden.

Ook in de keuken spaar je uit zonder moeite

Tegenwoordig staat er in elke respectabele keuken wel een afwasmachine. We hebben ook allemaal die handige tabletjes in huis. Die tabletjes zijn echter vaak meer vaatwasmiddel dan er nodig is om die afwas te doen. Spaar dus uit met afwaspoeder ipv tabletjes. Je hebt nl vaak maar een half tabletje nodig voor hetzelfde resultaat, doch die tabletten kunnen niet in de helft gedaan worden. Met poeder kan je dit verbruik dus beter in de hand houden. Mijn berekeningen komen hier op een minimum besparing van 20€ / jaar.

Geld uitsparen zonder zweten

Of toch zonder zweetgeurtjes…Dames, heren,  ipv een weg te banen door die 101 verschillende opties om onze oksels geurloos te houden of net van geurtje te voorzien, schakel over op de aluinsteen. De aluinsteen is letterlijk een steen uit de natuur. Je maakt zijn kopje lichtjes nat en wrijft hem net zoals een andere (non-spray) deo onder je oksels. Hierdoor komen er minerale zouten vrij die je zweetgeur neutraliseren (geurloos maken). Met 1 steen doe je jaaaaaaaaaaaren…denk eens aan al het afval dat je uitspaart! Om nog maar te zwijgen van al dat zoeken naar de “perfecte” deo tussen al die weeral vernieuwde verpakkingen en geurtjes…Mijn berekening hierbij; 3,5 € voor een deo – Naar schatting 12/jaar =42€ ipv de eenmalige kost van 4,90€ voor de aluinsteen deo.

Be Wolaholic

Last but not least – shop Wolaholic. Tweedehandsjes zijn niet vies hoor. Ze hebben nog zoveel leven in zich en kosten minder dan nieuwe spulletjes. Persoonlijk houd ik wel van de gedachte aan dat “vorige leven”. Mijn romantische zieltje droomde daar als kind al over…Welke levens ze al hadden mogen aanschouwen, of het belangrijke objecten waren geweest in het leven van die vorige eigenaar,…. Dit is op heden nog niet veranderd. Meer nog. Ik ben zelfs overtuigd dat er vele productieprocessen zouden moeten stopgezet worden (bijv glazen of brei- en haaknaalden of vazen of…) en pas opnieuw opgestart moeten worden wanneer de wereld een écht tekort heeft aan dit object.

Voila, zonder dat we ons hele leven moeten verbouwen om ecologischer en/of zuiniger te leven, vind je hierboven toch een minimum aan 100€ wolbudget meer per jaar. Ben je met meerderen in het gezin die bovenstaande toepassen wordt het nog veel meer he.

Heb jij ook nog tips om, zonder salto’s (of huis te verbouwen), ecologischer en zuiniger te kunnen leven? Post ze hieronder en vergroot mee de gemiddelde “yarnstash” per haak/brei-er/ster!

 

 

Wolaholica

mama, dochter, vriendin, haakster, traag leven-expert, rommelmarkt-apassionata.

Deze post heeft een reactie

  1. Leuk artikel met nuttige tips!

Geef een reactie